Geschiedenis

Op initiatief van mijnheer Roger PETIT, secretaris-generaal van Standard de Liège, werd de ‘Country Hall’ eind jaren ‘60 op de site van Bois Saint-Jean gebouwd, die toen eigendom was van de club.

Deze grote en avant-gardistische zaal werd ingehuldigd op 25 april 1970.

Standard de Liège zag het groots met, naast voetbal, belangrijke afdelingen zoals basketbal, zwemmen, tennis.

Het was de basketclub ‘Standard Boule d’Or’, voorgezeten door het duo Albert Tilkin en Fernand Rossius, die zorgde voor de eerste grote sportieve glorie in de Country Hall.

‘Standard Boule d’Or’, dat zich elk jaar kwalificeerde voor de Europese toernooien, zou zelfs het Belgische kampioenschap én de Belgische beker winnen in 1976, met coach Gaston Deckers aan het hoofd van het team.

De organisatie van de Challenge Round en vele internationale ontmoetingen in de Korac Cup vonden plaats in deze zaal, toen nog ‘tempel van het basketbal’ genoemd.

Bovendien werden er bokswedstrijden op hoog niveau georganiseerd, waaronder een omstreden bokswedstrijd met Jean-Pierre Coopman.

Op het gebied van variétéshows traden Charles Aznavour, Claude François en Johnny Hallyday er op; en dan noemen we alleen maar de bekendste artiesten. Ook de magische ijsdansshow ‘Holiday On Ice’ vond er plaats.

De energiekosten (niets nieuws!) werden te groot, en Standard de Liège wilde dat de basketbalclub de Country Hall alleen zou gebruiken voor zijn belangrijke wedstrijden. Daarom werd een bijgebouw gebouwd (nu de VIP-ruimte van de Country Hall), zodat de minder belangrijke basketbalwedstrijden daar konden worden gespeeld. Die zaal werd nooit officieel goedgekeurd, omdat ze niet voldoet aan de normen van de federale basketbalautoriteiten. Op dat moment is de basketbalclub verhuisd naar het Théatre des Sports de Cointe.

Tennis nam toen de plaats over van het basketbal in de Country Hall, en mijnheer Darcis, vader van Steve, nam het beheer van de site over.

In 1992, toen Standard de Liège financiële problemen had, kocht de Franse Gemeenschap de site, die hierna ‘Bois Saint-Jean’ werd genoemd, voor een bedrag van ongeveer 90 miljoen Belgische frank en vertrouwde ze het toe aan ADEPS, als uitbreiding van het sportcentrum ‘Blanc Gravier’.

Op 21 april 2004, stemde de regering van de Franse Gemeenschap ermee in dat de eigendom van de site van Bois Saint-Jean aan de Intercommunale SLF (Société de leasing et de financement, nu ECETIA) werd overgedragen, zodat er verschillende investeringen konden worden gedaan om het beoefenen van sport te bevorderen. Dat betekende concreet dat op 20 mei 2004 tussen de partijen een erfpachtovereenkomst met een looptijd van 50 jaar werd gesloten, in ruil voor de betaling van een jaarlijkse canon van € 150.000.

Die erfpacht dekt twee gebieden: enerzijds de ruimtes die nodig zijn voor de bouw van het opleidingscentrum van de groep ‘Standard de Liège’ (Académie R-L Deyfus), voor een jaarlijkse canon van € 50.000, en anderzijds de voormalige Country Hall, het administratieve gebouw en de omliggende terreinen, voor een jaarlijkse canon van € 100.000.

Op 29 april 2004 stemde de Waalse regering ermee in dat in het kader van het alternatieve financieringsprogramma subsidies werden toegekend voor een volledig ontwikkelingsproject voor de site.

De geplande investering omvatte de bouw van een polyvalent complex bestaande uit een modulaire zaal met een capaciteit van 5.500 plaatsen in de opstelling voor sportevenementen, en 7.500 plaatsen in de opstelling voor shows (Country Hall Liège).

Naast het oorspronkelijk geplande project werden diverse aanvullende werkzaamheden uitgevoerd om de kwaliteit van de infrastructuur verder te verbeteren. Zo werden een extra sporthal met een capaciteit van 750 plaatsen, een VIP-ruimte, 5 tennisbanen en een parking met ongeveer 1.000 plaatsen gebouwd. Het administratief gebouw werd gedeeltelijk gerenoveerd, de bijkomende sporthal is volledig uitgerust en het polyvalente complex (Country Hall Liège) werd uitgerust met een opklapbare tribune, zodat de zaal in 24 uur van de ene configuratie naar de andere kan worden getransformeerd.

De gerenoveerde infrastructuur werd op 18 oktober 2005 in gebruik genomen.

De totale investeringskosten, verminderd met de regionale subsidies (€ 9,2 miljoen), bedroegen € 5,1 miljoen, inclusief btw.

Vanaf het begin werd een beheermaatschappij (S.A. ‘Société de gestion du Bois Saint-Jean’) opgericht. De provincie Luik en de intercommunale ‘SLF Participation’ waren de vennoten-oprichters. In 2007 kwam de Franse Gemeenschap er als voornaamste aandeelhouder bij.

Sinds de inauguratie vinden in de vernieuwde Country Hall Liège, tot tevredenheid van de betrokken organisatoren, talrijke nationale en internationale evenementen plaats.

Bijvoorbeeld :
het wereldkampioenschap tafeltennis, de Fed Cup en de Davis Cup, een wereldkampioenschap boksen … maar ook gerenommeerde artiesten zoals Julien Clerc, Jean-Louis Aubert, Deep Purple, Charles Aznavour, Yannick Noah, Christophe Maé, Florent Pagny, Maître Gims, Laurent Gérra… met behoud van de permanente bezetting van Liège Basket dat in de eerste klasse speelt.